Technikai szám

Adónk egy százalékával együtt segíthetünk.

Miért jó adakozni?

Történetek, interjúk, hírek

Református egy százalék

Elolvasom

Ajánlja fel 1%-át!

Elolvasom

Az adakozás bibliai értelme – II. rész

Elolvasom

Az adakozás bibliai értelme – I. rész

Elolvasom

Fontos infók

A felajánlással kapcsolatos technikai információk
Klikkeljen a részletekért

 • Ki ajánlhatja fel adója egy százalékát?

  Ki ajánlhatja fel adója egy százalékát?

  Bárki, aki személyi jövedelemadó-bevallást ad, jogosult az adójának meghatározott részéről rendelkezni. Azaz a magánszemélyeken túl az egyéni vállalkozók és az őstermelők is jogosultak rendelkezni.

   

  A rendelkezési jogosultságot nem érinti az, ha a magánszemély bevallásban fizetendő adója nulla forint (például az egyes adókedvezmények miatt). Egyházak részére még ebben az esetben is érdemes rendelkezni.

  Mivel az egyházak –  egy százalékon túli – kiegészítő támogatása a rendelkező magánszemélyek száma (és nem a felajánlott összeg nagysága) alapján történik, így a nulla forintról történő rendelkezés is növeli az adott egyház részére juttatott állami támogatás összegét.

   

  Ha 2018-ban, vagy azt követően Ön nyilatkozott adója 1%-ról, akkor azt a NAV idén is figyelembe veszi. További információért olvassa el cikkünket! 

   

 • Határidők

  Határidők

  Január 31.

  A személyi jövedelemadó bevallásához a magánszemélynek megkapják a szükséges igazolást (23M30).

   

  Február 15.

  Magánszemélyek eddig kaphatnak az adókedvezményre való jogosultságukat tanúsító igazolást.

   

  Március 15.

  A NAV elektronikus felületen (eszja.nav.gov.hu) teszi elérhetővé az általa készített személyijövedelemadó-bevallási tervezetet az ügyfélkapuval rendelkező magánszemélyek részére.

   

  Március 18.

  Az ügyfélkapuval nem rendelkező magánszemélyek (postán, elektronikusan, sms-ben, telefonon) eddig kérhetik, hogy részükre a NAV postai úton megküldje a bevallási tervezetet. Ezt követően a tervezet már csak a NAV ügyfélszolgálatain kérhető.

   

  Április 30.

  A NAV eddig küld értesítést a befizetendő vagy visszaigényelhető adó összegéről azoknak az ügyfélkapuval rendelkező adózóknak, akik bevallási tervezetüket nem javították, vagy nem egészítették ki.

   

  A NAV postán küld értesítést azoknak az ügyfélkapuval nem rendelkező magánszemélyeknek is, akiknek visszatérítendő vagy befizetendő adójuk keletkezett, és március 18-ig nem kértek papíralapú bevallási tervezetet, vagy bevallási kötelezettségüket más módon nem teljesítették.

   

  Külföldi illetőségű magánszemély eddig nyilatkozhat arról, hogy őt 2023-ban Magyarországon adókötelezettség nem terhelte (23NYK)

   

  Május 21.

  A magánszemélyek szja-bevallása benyújtásának határideje. Az adóhatóság által felkínált adóbevallási tervezetet igénybe vevő adózók eddig az időpontig javíthatják, egészíthetik ki bevallásukat az elektronikus felületen. Az 1+1%-os rendelkező nyilatkozat benyújtásának határideje.

 • Hogyan kell kitölteni és leadni?

  Hogyan kell kitölteni és leadni?

  • Megfizetett adónk egy százalékát felajánljuk egy civil szervezetnek (közhasznú tevékenységet folytató egyesületek, alapítványok és közalapítványok) vagy közintézményeknek, feltüntetve annak adószámát.
   » A megjelölhető szervezetek listája és adatai 

   

  • Adónk további egy százalékát pedig valamely egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlhatjuk, feltüntetve annak technikai számát. A Magyarországi Református Egyház technikai száma: 0066.

   

  » A nyomtatvány letöltése

  » A kitöltési útmutató letöltése

   

  A RENDELKEZÉST TÖBBFÉLEKÉPPEN IS BENYÚJTHATJUK:
   

   

  • Papíralapon
   • a személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját kitöltve,
   • az e-SZJA felületen megtalálható kitöltő program segítségével elkészített, majd kinyomtatott nyilatkozati lapon,
   • a 23EGYSZA jelű nyomtatványon vagy annak adattartalmával egyező nyilatkozati lapon, továbbá
   • ha a munkáltató vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését, 2024. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak. A borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell a felajánló aláírásának.

   

  • Függetlenül a bevallás módjától pótlólag is eljuttatható az adóhatóságnak legkésőbb május 21-ig.
 • Letölthető anyagok

  Letölthető anyagok

   

  Még készülnek a 2024-es évre (ezért itt még a 2023-as anyagok találhatóak):

   

   

Kapcsolat