EGYSZERŰEN REFORMÁTUS

Adónk egy százalékával együtt segíthetünk.

Jobb adni

A Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány egy évtizede végzi hűségesen szolgálatát a rászorulók és elesettek között. A segélyszervezet szerteágazó tevékenységéhez számos ponton lehet csatlakozni.

Valódi segítség minden helyzetben

Az idén 10 éves Magyar Református Szeretetszolgálat megalakulása óta számos programmal segít a rászorulókon határokon innen és túl. A szervezet fontos célkitűzése, hogy mindig olyan segítséget nyújtson, ami kézzel fogható, valódi és hiánypótló. „Nem pénzt adunk, hanem azt, amire valóban szüksége van a hozzánk fordulóknak, ami egy-egy nehéz helyzetben konkrét, tényleges támogatást jelent, legyen szó tartós élelmiszerről, gyermekruháról vagy speciális ágyról, járókertről” – tudjuk meg Kőrösi-Gilicze Rékától, a Szeretetszolgálat kommunikációs vezetőjétől.

Sokrétű szolgálat

A szervezet vészhelyzet-kezelési csoportja a katasztrófahelyzetekben, rendkívüli természeti károk sújtotta területeken nyújt hathatós, gyors segítséget felkészült orvos- és műszaki csoporttal; órákon belül a váratlanul bekövetkezett katasztrófa után.

A Szeretetszolgálat szociális ágazatának fontos programja a bajba jutott családok mentorálása, életvezetési és pénzügyi tanácsokkal történő ellátása, a mindennapok során történő támogatásuk.

Már a negyedik üteme zajlott le az országos közfoglalkoztatásnak, melynek keretében március 10-től több, mint 2 000 embert foglalkoztat a szervezet országszerte, közel 400 foglalkoztatási ponton. „A református gyülekezetek és intézmények látják el munkával az embereket, mi mindennek a teljes adminisztrációját végezzük. Fontos célunk, hogy segítsük az elesetteket, de az is, hogy a gyülekezeteken keresztül adjunk támogatást, így a gyülekezeteket is támogathatjuk, hiszen számos olyan értelmes és értékes munkát tudnak elvégezni a közfoglalkoztatottak, amire egyébként az egyházközségnek nem lenne lehetősége, miközben a munkavállaló is fejlődik és a munkaerőpiacon hasznosítható tudás, gyakorlat birtokába kerül, valamint támogató, segítő környezetbe kerül” – folytatja a programok ismertetését Kőrösi-Gilicze Réka.

A hetente, kéthetente megszervezett egyháztáji vásárok az Egyháztáji programon belül segítik az egyházhoz közel álló kistermelők termékeinek piacra jutását, egyúttal a gyülekezeti tagok, érdeklődők számára jó minőségű, kedvező áru termékeket biztosít haszonelvű kereskedés nélkül elősegítve a kereslet-kínálat találkozását.

„Gyülekezeti akadálymentesítési programunk során mentorokkal segítjük a református gyülekezeteket abban, hogyan lehet integrálni a sérülteket a gyülekezetekbe. Elsősorban arra gondolunk, hogy milyen kihívásokkal nézhetnek szembe azok, akik nyitottan és befogadóan szeretnék átadni az evangélium üzenetét, úgyhogy bárki betérhessen hozzájuk, még az is, akinek esetleg a különböző képességei korlátozottak. Tulajdonképpen lelki akadálymentesítést végzünk” – meséli Kőrösi-Gilicze Réka.

Emellett folyamatosan érkeznek be a Szeretetszolgálathoz – a legszerteágazóbb területekről – a segítségkérések, melyek feldolgozása állandó; amivel tudnak, segítenek a rászorulóknak. Évente több alkalommal bevásárlóközpontokban tartanak élelmiszergyűjtést, hogy minél több család asztalára juthasson étel. Így történt ez húsvét előtt is, azonban a következő nagy akció sem várat sokat magára, pünkösdre több helyszínen hasonló megmozdulást terveznek.

Önkéntes szolgálat

Az önkéntesség külön ágazatot képez a Szeretetszolgálaton belül. És hogy ezen keresztül hogyan tudnak segítséget nyújtani a rászorulóknak? Idén nyolcadik alkalommal szervezik meg a Szeretethíd elnevezésű Kárpát-medencei református önkéntes napokat, amely során tavaly már több mint 16 000-en mozdultak meg határokon innen s túl, és számos olyan feladat valósult meg, mely konkrét segítséget jelentett a rászorulóknak, legyen szó idősekkel történő beszélgetésekről, számukra előadott műsorokról, fogyatékkal élőkkel közösen kialakított játszóterekig, vagy kertrendezésig.

A Szeretetszolgálat Önkéntes Diakóniai Év programja során a fiatalok 10 hónapot szánnak arra, hogy Istennek szolgáljanak, miközben megismernek egy másik kultúrát, másokkal együtt dolgoznak, megismerhetnek egy szakmát és akár életük hivatását is megtalálhatják. Közelebb kerülnek Istenhez, önállóbbá válnak, fejlődik a személyiségük.

A Szeretetszolgálat kedves programja a Meseköz gyermekfoglalkoztató, melyet szintén önkénteseik segítségével valósítanak meg hónapról hónapra. Interaktív foglalkozás keretében meséket, mesefejezeteket dolgoznak fel a gyerekek, ami izgalmas, értékes program a nehéz körülmények között élő kicsik számára.

A jövő támogatása

A 2015-ben megújult Nyilas Misi Ösztöndíjprogram keretében neves tagokból álló értékelő bizottság döntött arról, hogy kik azok a legtehetségesebb és leginkább rászoruló diákok, akik részesülhetnek a Szeretetszolgálat támogatásában. Ebben a tanévben a szervezet 100 diákot támogat az anyaországban és a Kárpát-medencében ösztöndíjjal, hozzájárulva, hogy a tehetséges, ám nehéz körülmények között élő fiatalok tovább fejleszthessék tudásukat, adottságaikat a sport, a zene terén vagy a választott tudományterületükön.

A Szeretetszolgálat évről évre szervezi és támogatja a gyermekek nyári táboroztatását is. Idén nyáron többek között olyan kárpátaljai gyermekeket szeretne vendégül látni, akiknek még nincs útlevelük, mert az okmány kiváltása is nagy terhet ró a családokra. Ennek átvállalásával szeretne hozzájárulni a családok támogatásához, a gyermekeknek pedig sok-sok örömöt, élményt szerezni. „Emellett szervezünk tábort a Nyilas Misi Ösztöndíjprogram diákjainak, támogatjuk a Református Nevelőszülői Hálózat nyári táborát” – folytatja a sort a szervezet kommunikációs vezetője. A Szeretetszolgálat visszatérő adventi támogatása a gyermekek számára eljutatott Nyilas Misi Pakk, azaz a cipősdobozokba csomagolt szeretet, mellyel karácsonyra csalhatnak mosolyt a gyermekek arcára a felajánlók.

Kárpátaljai felelősségvállalás

A Szeretetszolgálat amellett, hogy elsősorban a magyarországi rászorulókra fókuszál, évek óta folyamatosan jelen van Kárpátalján, az Ukrajnában kialakult konfliktus és háborús helyzet óta pedig még hatványozottabban segít. Az idei évben kiemelten támogatja az ingyenkonyhákat, hiszen a legtöbb családnak igazán nagy megterhelést jelent, hogy a családfő elmenekült a besorozás elől és így kiesett a jövedelme, valamint az ukrán fizetőeszköz, a hrivnya is elértéktelenedett, vásárlóértéke jelentősen csökkent. Szinte alig tudnak megélni, így általános tapasztalat, hogy nagy szükség van a Szeretetszolgálat segítségnyújtására. Az egyház által fenntartott több, mint 10 ingyenkonyhát rendszeresen támogatja a szervezet élelmiszerrel és anyagilag is, emellett pedig a gyülekezeteken és intézményeken keresztül juttatja el támogatását a nélkülözőkhöz a Szeretetszolgálat.

Csatlakozz Te is!
A Szeretetszolgálat önkéntes adatbázisát az onkentes.jobbadni.hu oldalon keresztül lehet elérni, melyhez egy önkéntes adatlap kitöltésével lehet csatlakozni. A kitöltött dokumentumból a szolgálat munkatársai regisztrálják, hogy a jelentkezőkhöz mely feladatok állnak közel, milyen időpontokban tudnak segíteni. „Vannak időszakos feladatok, például az adminisztráció területén, melyekről online értesítjük az adatbázisunkban szereplő önkénteseket. De volt már tartósabb önkéntes szolgálatra is példa, amikor egy önkéntesünk hónapokon keresztül segített egy egyedülálló anyukának a gyermekek körüli és a háztartási teendőkben” – tudjuk meg. 

Hogyan támogathatod a Szeretetszolgálat munkáját?

A legfontosabb és legszükségesebb adományok, melyekkel közvetlenül támogathatóak a rászorulók: gyermek és felnőtt ruhák, ágyneműk, tartós élelmiszer, oktatási eszközök (többek között toll, ceruza, radír, füzet, olló, iskolatáska), higiéniás termékek, gyógyszerek, kötszer, háztartási eszközök. Nagy segítséget jelent a nélkülözőknek a szállítási költségek átvállalása, fuvar biztosítása.

Az online adományozás lehetőségével élve a felajánló kiválaszthatja, hogy a Szeretetszolgálat programjai közül mit és milyen összegben támogat. A Szeretetszolgálat négyjegyű adományvonalának, a 1358 tárcsázásával pedig 250 forinttal járulhatunk hozzá az elesettek megsegítéséhez. Ez az összeg egy tál meleg étel árát jelenti.

Emellett a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány fogadhatja a második 1% felajánlását is, a Szeretetszolgálat adószámának feltüntetésével az adóbevallásokon. Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy mindenki megtalálhatja azt, hogyan tud segíteni, mi áll hozzá a legközelebb. A pénzbeli adakozás mellett hozzájárulhatunk tárgyi adományokkal, önkéntes munkával is a segélyszervezet munkájának támogatásához, nem elfelejtve az igaz ember buzgó könyörgésének erejét, imádságban hordozva a Szeretetszolgálat hitvallását, az elesettek megsegítését.

Szoták Orsolya

Fotó: Hirling Bálint és Pályi Zsófia, archívum

Miért jó adakozni?

Történetek, interjúk, hírek

Ajánlja fel 1%-át!

Elolvasom

Református egy százalék

Elolvasom

Az adakozás bibliai értelme – II. rész

Elolvasom

Az adakozás bibliai értelme – I. rész

Elolvasom