EGYSZERŰEN REFORMÁTUS

Adónk egy százalékával együtt segíthetünk.

Esélyt adó tanya

A bajai Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény tanya-programja segítséget és otthont nyújt olyan hajléktalan férfiak számára, akik szeretnének dolgozni és elindulni az önállóság felé. A különleges tanya legrégebbi lakójánál, Jánosnál jártunk.

„Több szociális intézményben foglalkoztatnak hajléktalanokat mezőgazdasági területen, de az egyházon belül egyedülálló a tanya-program” – fogalmaz Bánné Kiss Erzsébet, a Cédrus intézményvezetője miközben a tanya felé tartunk. A program hat évvel ezelőtt indult el, mikor a területet adományként kapta meg az intézmény.

Jelenleg két hajléktalan férfi él a Bajától pár kilométerre található házban, az intézményvezető úgy véli a kettő ideális létszám, ennyien még alkalmazkodnak egymáshoz. A tapasztalatok alapján, ha többen lennének, több lenne a súrlódási pont.

Éltető munka

Tavasziasan süt a nap, amikor megérkezünk tanyára, János a kapuban fogad minket pulijával, Cseresznyével. A telek egyik oldalán állatokat, a másikon veteményt látunk. Tyúkok, kecskék és mangalicák élnek a területen, János azonnal elmondja, hogy beköltözésekor még csak két kecske volt itt, azóta azonban már húszan vannak.

Hamar kiderül, hogy az első időszakban még romos volt a ház és gazos a kert, de hosszú hónapok kitartó munkájával egyre takarosabbá vált a tanya. Mára paradicsom, paprika, kukorica és padlizsán is megterem a kertben, a kecskék tejéből pedig túró készül. A tanyán termesztett zöldséget és a levágott állatok húsát a Cédrus konyhájában dolgozzák föl, az ott főzött ételből minden nap hoznak a férfinak.

A Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény 2009 január 1-jén nyitotta meg kapuit, legfőbb célja, hogy a kilátástalan helyzetbe kerülteknek segítségre lelhessenek falai között. Az intézmény a Magyarországi Református Egyház és Baja Város Önkormányzata segítségével működik, épp úgy hozzá tartozik a Hajléktalan Ellátás, az Idősek Otthona, a Házasság- és Családgondozás és a Pszichiátriai Betegek Otthona, mint a Fogyatékosok Nappali Intézménye és a Gondozási Központ.

„13 éves korom óta dolgozom földeken, még nagyapám tanított bánni a kapával és a kaszával, ez akkor az igazi, ha belenő az ember” – mondja János, miközben körbevezet és bemutatja a tanyasi életet – amihez egyaránt hozzá tartoznak állatok és a növények. A munka minden nap reggel 7-kor kezdődik, napközben el kell végezni az állatokkal és a földdel kapcsolatos dolgokat, azonban a férfi szerint nem unalmas a munka, napról napra mások a feladatok. Bár nyáron több dolog van, télen sem unatkoznak.

Rejtőző történet

Miközben sétálunk, János magáról is beszél egy keveset: elsőként költözött ki a tanyára, előtte Budapesten élt. Érettségivel és két szakmával is rendelkezik, sokáig dolgozott és húsz évig volt nős. A válása után eladta bajai otthonát, a pénzzel pedig gyermekeit támogatta, akik Németországba költöztek. Ő Budapesten dolgozott tovább, de munkahelyének megszűnésével elvesztette albérletét is, így visszatért a városba. Hiába keresett munkát, mivel nem volt otthona, helyzetét egyre kilátástalanabbnak látta. „Egy ismerősöm tanácsolta, hogy menjek el a hajléktalanszállóra, ott fedél lesz a fejem felett – teszi hozzá. – Négy hétig laktam ott, de aztán jött a tanya lehetősége, amire azonnal igent mondtam.” János azóta él a telken, a kezdeti nehézségek után mára takaros otthont alakíthatott ki magának – a Cédrus munkatársai segítségével.

„Már a családom is többször meglátogatott, legutóbb a lányom elhozta az unokámat is, ő most kilenc hónapos” – válaszolja büszkén, mikor gyermekei iránt érdeklődöm. Azt mondja, többször hívták magukhoz Németországba, de nem szeretne menni. Talán majd egyszer, de még itt van dolga. Ennyi év után már otthonának érzi a tanyát, ami új lehetőséget adott számára.

Mintát adni

A város felé utazva még Bánné Kiss Erzsébetet kérdezem a hajléktalanok helyzetéről. Mint mondja, az elmúlt évtizedekben sokat változott a szociális ellátásban részesülők összetétele: mára sajnos sokkal több a fiatalkorú, mint pályája kezdetén. Tapasztalatai szerint a fiatalok közül a legtöbben nem kapnak megfelelő mintákat és stratégiát az életükre nézve, ezért sokszor elég a rossz társaság ahhoz, hogy elinduljanak a lejtőn. „Újrakezdeni és talpra állni azonban sokkal nehezebb. Úgy érzem, a teljes önállóság és hajléktalanszálló között szükség lenne egy köztes, átmeneti megoldásra – erre jó példa a tanya” – mutat rá az intézményvezető.

A Cédrus hajléktalan ellátásában 8 munkatárs dolgozik, a hajléktalanszállón húsz ember lakik, akiknek folyamatosan próbálnak segíteni. Sajnos vannak sikertelen próbálkozások, de pozitív eredmények is. Mint megtudom, János mellett is élt olyan férfi, akit viselkedése miatt el kellett küldeni, de olyan is, akinek ez a lehetőség valóban csak átmeneti megoldás volt és végül önállóvá vált.

János sorsa jól példázza, milyen történetek rejtőznek az előítéleteken túl és mennyire könnyen kerülhet valaki az utcára. Neki sikerült élnie az intézmény kínálta lehetőséggel, azonban sokaknak ez nem megy ennyire könnyen. „Szociális területen dolgozni nem mindig sikertörténet, de a segítségnek mindig van értelme. Nem attól vagyunk református intézmény, mert ez szerepel a táblánkon, hanem, mert folyamatosan próbálunk minden lehetséges módon segíteni és az életünkkel is mintát adni” – teszi hozzá Bánné Kiss Erzsébet.

Farkas Zsuzsanna, fotó: Dimény András

Szeretne segíteni másoknak, de nem tudja, mit adhatna? A mosolyát. A figyelmét. Az ölelését. A tudását. Az idejét. A szavait. A szeretetét. A munkáját... vagy épp adója egy százalékát. Kérjük, támogassa Ön is a Magyarországi Református Egyház társadalmi szolgálatát! 0066 Több, mint egy szám! 
A Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény Együtt az Idősekért Alapítványának adószáma: 18349599-1-03

Miért jó adakozni?

Történetek, interjúk, hírek

Református egy százalék

Elolvasom

Ajánlja fel 1%-át!

Elolvasom

Az adakozás bibliai értelme – II. rész

Elolvasom

Az adakozás bibliai értelme – I. rész

Elolvasom